حسی که کارجویان از تجربه در فرایند استخدام در سازمانها میگیرند را به صورت خلاصه تجربه کارجو (candidate experience) گویند. متقاضیان کار بر اساس دغدغهها و مواردی که برایشان مهم هست به دنبال شغل مورد نظر خود هستند و در اکثر اوقات در هالهای از ابهام قرار دارند که کدام شغل در کدام سازمان، تطابق بیشتری با نیازها و دغدغههای مهم آنها دارد. به همین دلیل تجربه کارجو در حوزه جذب استعداد و برند کارفرمایی اهمیت به شدت بالایی پیدا کرده است زیرا دقیقا بخشی است که به کارجویان کمک میکند تا پاسخ دغدغهها و ابهامات خود را بیابند و تجربه خوبی از فرایند استخدام یک سازمان تجربه کنند.
وقتی سازمانها به درستی نمیدانند کارجویان چه میخواهند و توجه زیادی هم به حس و حال کارجویان ندارند، معمولا ضعف در گزینههای زیر، به شدت کارجویان را آزار میدهد. مواردی از قبیل:
و…
وقتی سازمانها نمیتوانند در روند استخدامی خود برای کارجویان، تجربه خوبی را ایجاد کنند معمولا با مشکلاتی از قبیل:
تجربه کارجو را جدی بگیریم وگرنه برند کارفرمایی کیسه بوکس میشود
امروزه با قدرت گرفتن شبکههای اجتماعی از قبیل لینکدین، توییتر و…، و سایتهایی از قبیل جاب گای یا سالپا اخبار با سرعت بالاتری به دست افراد میرسد همچنین کارجویان میتوانند قبل از ارسال رزومه برای شما، تجربه دیگران از روند استخدامیتان را مطالعه نموده و سپس اقدام به ارسال رزومه نمایند. حتی عدم توجه به تجربه کارجو میتواند باعث شود تا کارکنانتان هم حس بدی از فعالیت در مجموعه شما داشته باشند زیرا همیشه تجربه کارجو بر روی برند کارمندان (employee branding) تاثیر میگذارد.
یکی از بزرگترین دلایل عدم توجه سازمانها به تجربه کارجو، عدم استفاده از ابزار مناسب است که باعث شده برخی از مشکلاتی که در بالا مطرح شد، زمان زیادی را از کارشناسان بگیرد و در نهایت نتیجه دلخواه آنها حاصل نشود. در ادامه مطلب موارد و ابزارهایی که در دنیا برای افزایش و تقویت ترجبه کارجویان از روند استخدام استفاده میشود، معرفی گردیده است.
کارمندان می خواهند احساس کنند که مورد استقبال ، حمایت و بخشی از تیمی هستند که به فکر رفاه و رشد آنها است. به همین دلیل فراهم کردن یک تجربه خوب در استخدام برای کارجویان میتواند مزیتهایی از قبلی موارد زیر را بعد از استخدام، در سازمانتان خلق کند:
برخی از آمارهای جذاب تجربه کارجو در سازمانها
اگر تجربه داوطلب مثبت باشد، داوطلبان ۳۸٪ بیشتر پیشنهاد کار را می پذیرند.
در صورت منفی بودن تجربه نامزد، ۶۹% نامزدها هرگز مجدداً به شرکت شما مراجعه نمی کنند.
۷۲% داوطلبانی که تجربه منفی دارند، در مورد آن به دیگران می گویند.
لازم به ذکر است که این آمارها مربوط به آمارهای استخدامی ایالات متحده آمریکا است و در خصوص شرکتهای ایرانی و آمارهای داخل ایران اعداد دقیقی در دسترس نیست. به همین دلیل ما در آدیلار در تلاشیم تا بتوانیم آمار استخدامی که بتواند بینش و خط مشی برای همه سازمانهای ایرانی در صنایع مختلف فراهم آورد را گردآوری کنیم.
همانطور که مشخص است، تعامل داشتن با بیزینسهای کوچک و متوسط در روند استخدامی، کار ساده تری است زیرا معمولا به راحتی میتوان با تیم استخدام کننده یا مدیران این شرکتها ارتباط گرفت اما برای سازمانهایی که چندین هزار رزومه برای ی موقعیت شغلی خود دریافت میکنند چه راهکاری مناسب است؟
۱) فرهنگ کاری و شغلی خود را بیان کنید
سعی کنید از همان ابتدا سوالاتی که ممکن است برای کارجویان در خصوص این موقعیت شغلی یا مزایای کاری در سازمان شما پیش بیاید را بیان کنید. برای مثال قرار است چه تجربیاتی به دست آورید، با چه چالشهایی رو به رو خواهید شد و…
بهترین بخشها برای توضیح و تبلیغ این موارد، صفحه فرصتهای شغلی شما و شبکههای اجتماعی سازمانتان است. قرار دادن ویدیوها و تصاویر برنامههای سازمانی، توضیح فرهنگ کاری، شرح مزایا و EVP های سازمان و تمامی مواردی که میتواند به کارجویان در رفع سوالات و ابهامات آنها کمک کند.
۲) با هر اقدامی به کارجویان اطلاع دهید
افرادی که رزومه خود را برای شما ایمیل کرده و یا از طریق صفحه فرصتهای شغلی یا همکاری با ما، اقدام به ارسال رزومه مینمایند، معمولا هیچگونه ایمیل یا پاسخی را مبنی بر تاییدیه دریافت رزومه، دریافت نمیکنند و همین موضوع باعث میشود تا کارجویان بعد از گذشت چند روز، مجددا برای شما رزومه ارسال کنند، زیرا احساس میکنند رزومه به دست شما نرسیده است. عدم ارسال یک پاسخ تاییدیه دریافت رزومه ساده، اینچنین کارجویان را در حالتی از ابهام قرار میدهد چه برسد به موضوعات دیگر …
مسلما هر سازمانی سیاستهای استخدامی خود را دارد اما گاها ممکن است ارزیابی یک رزومه در یک سازمان، ۲ تا ۵ روز زمان ببرد و یا مثالهای بسیار دیگری که در خصوص روند سازمانها وجود دارد اما پاسخ به کارجویان با هر اقدامی که ممکن است زمان بر باشد و توضیح اینکه رزومه او در چه مرحلهای از فرایند استخدام ما است، یک تجربه خوب برای کارجویان و یک برند کارفرمایی خوب برای خودمان خلق میکنیم و در کنار همه اینها در زمان استخدام نیز صرفه جویی میکنیم. استفاده از پلتفرمهای ارسال ایمیل و پیامک به صورت خودکار به شدت میتواند در این مورد راهگشا باشد.
۳) تعامل ایجاد کنید
در بیشتر سازمانها، استخدام یک فرایند یک طرفه است و همین موضوع باعث میشود تا افراد با استعداد، برای شرکتهای زیاد دیگری نیز رزومه ارسال کرده تا شانس استخدام خود را در یکی از آنها بالا ببرند. منظور از تعامل این است که در سالهای اخیر، داستان گویی بجای ارسال متنهای رسمی، گیمیفیکیشن بجای قرار دادن فرم، نظرسنجیهای جالب و جذاب بجای تستهای طولانی و خسته کننده و بسیاری از موارد دیگر، جای خود را در فضای استخدام و جذب استعداد باز کرده است و به شدت مورد استقبال کارفرمایان و کارجویان بوده است.
یکی دیگر از وجههای ایجاد تعامل این است که در کارجویان این حس را ایجاد کنید که آنها برای شما مهم هستند و شما سعی دارید تا روابط مثبت و خوبی با آنها بسازید.
۴) بازخورد، بازخورد و باز هم بازخورد
برای بسیاری از کارجویان مهم است که در سازمان شما استخدام شوند و گاها آرزوی این را دارند که یک روز در سازمان شما کار کنند اما این نکته به شدت حیاتی است که اگر شرایط و شایستگیهای لازم برای استخدام شدن در سازمانتان را ندارند، بازخوردهای مفید و کاربردی در اختیار آنها قرار دهید تا بدانند که چه ضعفهایی دارند و برای استخدام شدن در سازمان شما، چه مسیری را باید پشت سر گذاشته و چه مهارتهایی را در خود تقویت نمایند.
تقریبا میتوان گفت از سال ۹۳ تا اکنون، با روی کار آمدن بسیاری از شرکتهای استارتاپی و رشد کردن این نوع از اکوسیستم در بازار ایران، توجه شرکتها بر موضوع جذب استعداد به شدت تغییر کرده است و بسیاری از سازمانها حوزه IT و Tech در این چند سال، تحول زیادی در حوزه استخدامی در ایران ایجاد کردهاند.
اما همچنان به دلیل وجود تحریمها و بالا بودن نرخ ارزهای خارجی، شرکتهای زیادی هستند که نمیتوانند از ابزارهای مناسب برای ایجاد تجربه کارجو و جذب استعداد قوی، استفاده کنند و به همین دلیل برخی از سازمانها در طی این سالها خودشان اقدام به طراحی برخی از این سیستمها به صورت سفارشی برای سازمانهای خود کردهاند و هنوز هم مشغول توسعه این سیستمها هستند. تقریبا تا اوایل سال ۹۸ ابزار کاربردی که بتواند این نیاز را در ایران پاسخ دهد وجود نداشت. به همین دلیل ادیلار در سال ۹۸ برای رفع کردن این نیاز و بسیاری از مشکلات حوزه جذب و استخدام تولید و پا به عرصه بازار استخدامی گذاشت. ادیلار به سازمانها کمک میکند تا به راحتی و با چند کلیک یک تجربه خوب برای کارجویانشان ایجاد کرده و در زمان و هزینههای جذب خود صرفه جویی نمایند.
۱) اتوماتیک سازی فرایندها:
ساخت فرایند برای هر یک از مراحل استخدامی خود و اجرای آنها به صورت خودکار، برای آشنایی بیشتر با این ویژگی کلیک کنید.
۲) دلایل ریجکت سفارشی:
تعریف دلایل ریجکت به صورت سفارشی و تعیین متن ایمیل اختصاصی برای هر دلیل، برای آشنایی بیشتر با این ویژگی کلیک کنید.
۳) قالب ایمیل سفارشی
قابلیت ارسال چند ایمیل در یک مرحله، پیوست پرسشنامه و بارگزاری فایل، برای آشنایی بیشتر با این ویژگی کلیک کنید.
۴) صفحه فرصتهای شغلی سفارشی
ساخت و طراحی یک صفحه همکاری با ما اختصاصی با چند کلیک ساده، برای آشنایی بیشتر با این ویژگی کلیک کنید.
نتیجه:
اگر سری به شبکههای اجتماعی و یا سایتهای نظرسنجی در حوزه استخدام بزنیم، میبینیم هر روز تعداد رزومههایی که شرکتها دریافت میکنند بیشتر و بیشتر شده و نارضایتیهای زیادی از بسیاری از شرکتهای بروز و واور در عرصه استخدامی ایران وجود دارد. با اینکه همیشه تعدادی کارجو ناراضی از روند استخدامی وجود داشته و دارند اما هنوز سازمانهای ایرانی آنطور که در توانشان هست به موضوع تجربه کارجو اهمیت ندادهاند و صرفا با تبلیغات زیاد و جذاب، سعی دارند تا افراد بیشتری را به سازمانها خود بکشانند و رزومههای بیشتری را دریافت کنند.
امیدواریم آدیلار و تمامی فعالین حوزه جذب و استخدام در کنار یکدیگر بتوانند ذرهای از مشکلات این حوزه را رفع کرده و تجربه فوق العاده خوبی برای کارفرمایان و کارجویان در موضوع ایجاد تجربه کارجو، خلق نمایند.