۱۰ گام برای تشخیص کارجویان در مصاحبه حضوری

معیارهای درست استخدام چیست
معیارهای درست استخدام چیست؟
می 21, 2019

مصاحبه حضوری یک امر بسیار رایج در بین شرکت هاست که همه آنها برای محک زدن و امتحان کردن کارجو ها از این نوع مصاحبه استفاده می کنند در زیر چند روش موثر برای موفقیت در مصاحبه ها حضوری به شما پیشنهاد شده است .

10 گام برای تشخیص کارجویان در مصاحبه حضوری

گام اول : فرد باید بداند کجا آمده و به موقع بیاید

ابتدا بهتر است راجب شرکت یا سازمان خودبه کارجو اطلاعاتی دهید مانند سوابق ، نمونه کارها ، موفقیت ها و… این ها به کارجو کمک می کنند که بداند قرار است در چه محیطی کار کند البته دادن اطلاعات راجب کسب و کار ها نوپا مانند استارتاپ ها کمی دشوار است اما می توانید راجب محیط کاری و روحیه تیمی موجود کمی توضیح دهید.

کارجو می بایست یک یا دو روز قبل تر حتما بهترین مسیر را برای رسیدن به محل تعیین شده برای مصاحبه تعیین کند و اگر قرار است با ماشین به محل مصاحبه بیاید می بایست راجب جای پارک از شما سوال کند پس دیر رسیدن آن هم برای مصاحبه ای که از چند روز قبل وقت آن تعیین شده اصلا پذیرفته نیست .

بسیاری از افراد چند دقیقه دیر رسیدن را امری عادی و متداول تلقی می کنند اما شما به عنوان مصاحبه کننده و نمادی از شرکت و برند خود به منظم و سر وقت بودن تاکید داشته باشید و این را به کارجو ها چه در مصاحبه و چه قبل از آن بگویید که :

(( لطفا دیر نکنید ))

سر وقت بودن یک نکته بسیار مهم است زیرا شما با گذاشتن قرار مصاحبه با یک فرد در واقع یک فرصت برای اثبات و تقویت توانایی ها استعداد ها به آن فرد داده اید بنابراین وقتی فردی دیر به مصاحبه میرسد و عذری غیر موجه مانند ترافیک یا پیدا نکردن آدرس را دارد در واقع آن فرصت و وقت شما را بی ارزش تلقی کرده است .

گام دوم : رزومه فرد را با دقت مطالعه کنید

اینکه بخش به بخش رزومه کارجو را خوانده باشید و درباره بخش ها مختلف آن مطالبی را به عنوان سوال طرح و اشکالات موجود در آن را به متقاضی گوشزد نمایید میزان دقت و نکته سنجی شما را به فرد القا می کند . در واقع در ذهن مصاحبه شونده این موضوع که چقدر استخدام یک فرد در سازمان شما مهم است را می گنجاند .

از طرفی وقتی شما به عنوان مصاحبه کننده اطلاعات مندرج در رزومه را نمی خوانید و از فرد راجب کلیاتی که در رزومه خود نوشته است می پرسید ناهماهنگی بین بخش ها مختلف سازمان خود را نشان داده اید زیرا در برخی شرکت و سازمان ها افرادی مسئول بررسی رزومه ها و گذاشتن قرار مصاحبه هستن و افرادی دیگر مسئول مصاحبه با آن افراد می باشند و گاها پیش می آید که افرادی که وظیفه مصاحبه کردن را بر عهده دارند رزومه فرد را نمی خوانند و مجددا راجب کلیات از فرد می پرسند به مثال زیر دقت کنید :

فرض کنید شما برای توسعه تیم مارکتینگ خود نیاز به یک فرد جدید دارید . حال فرض کنید آن فرد داخل رزومه خود اینگونه سوابق تحصیلی خود را نوشته است :

نام دانشگاه : دانشگاه شریف

رشته تحصیلی : مقطع کارشناسی (مکانیک) ، مقطع کارشناسی ارشد (MBA)

حال بر اساس رزومه فرد شما سوالات این دو مصاحبه کننده را با هم مقایسه کنید :

مصاحبه کننده ۱ :  شما در چه دانشگاهی درس خوانده اید ؟ رشته تحصیلی شما چیست ؟

مصاحبه کننده ۲ : شما در دانشگاه شریف درس خوانده اید مشخصا فردی سخت کوش و باهوش هستید اما چرا در مقطع کاردانی مکانیک خوانده اید و در مقطع ارشد MBA ؟

مشخصا مصاحبه کننده اول رزومه فرد را بررسی نکرده است و به جای پرسیدن جزییات زمان را صرف پرسیدن کلیات می نماید اما مصاحبه کننده دوم رزومه فرد را با دقت بررسی کرده و در حال پرسیدن سوالات دقیق تر راجب اطلاعات موجود در رزومه فرد است همین امر باعث می شود شناخت بهتر نسبت به فرد و صرفه جویی در زمان و انرژی مصاحبه کننده و مصاحبه شونده می گردد .

گام سوم : بهتر است توضیحات شغل را مجددا بازگو کنید

گاها پیش می آید که کارجوها در هنگام ارسال رزومه توضیحات مربوط به شغل را نمی خوانند برای مثال شما در آگهی خود برخی مهارت ها مورد نیاز برای استخدام فرد را ذکر کرده اید مانند

نزدیک بودن محل زندگی فرد به محیط کار  ، دانشجو بودن یا نبودن ، تمام وقت یا پاره وقت ، داشتن کارت پایان خدمت و …

حتما راجب هر بخشی که برایتان بسیار مهم است و در سازمان شما اهمیت ویژه ای دارد از فرد سوال کنید و برای کارجو راجب توقعات سازمان در آن مورد توضیح دهید تا جای هیچگونه ابهامی وجود نداشته باشد و کارجو متوجه خواهد شد که شما به دنبال چه نیرویی با چه سطح فکر ، توانایی و اعتقادات مذهبی هستید . بهتر است جهت شناساندن شرایط کاری و سطح توانایی افراد در سازمان سوالات زیر را برای کارجو توضیح دهید :

  • ویژگی ها شخصیتی و سطح توانایی افراد حاضر در تیم چیست ؟ 
  • توقعاتی که شما از فردی که قرار است در این سمت استخدام کنید چیست ؟
  • کارکنان گذشته ای که در این سمت فعالیت می کرند به چه موفقیت هایی دست پیدا کردند ؟
  • بزرگترین و بهترین دلیل کار کردن در این شرکت از نظر شما چیست ؟

گام چهارم : اولین دیدار مهم ترین دیدار است

اعتماد به نفس داشته باشید و خوش رو باشید شک نکنید در ۱۵ ثانیه اول مصاحبه شونده شور و شوق و اعتماد به نفس ، طرز برخورد ، اخلاق و روحیات  شما را تا حدودی ارزیابی می کند در واقع هر چقدر بهتر ظاهر شوید کارجو احساس راحتی بیشتری با شما پیدا خواهد کرد . قطعا جویدن آدامس یا نا مرتب بودن موها دید مثبتی از شما در در ذهن کارجو ایجاد نمی کند و فرد در تمام طول مصاحبه شخصیت شما را با سوالاتتان مقایسه می کند و اگر سوالاتتان با وضع ظاهریتان مطابقت نداشته باشد شک نداشته باشید اعتماد افراد به سازمان شما از بین می رود .

گام پنجم : لباس مناسب بپوشید

قطعا شنیده اید که می گویند نوع لباس پوشیدن هر فرد تا حدودی عقاید و باور ها فرد را نشان میدهد حتی افراد در حالت ها روحی مختلف مثل غم یا شادی ، عصبانیت و … لباس هایی با رنگ ها متفاوتی را انتخاب می کنند .

این نکته را در نظر بگیرید که نباید لباسی را که برای رفتن به سینما یا کافه می پوشید را در یک مصاحبه کاری به تن کنید . بهتر است کمی رسمی تر لباس بپوشید حتی اگر برای کار در یک فروشگاه درخواست داده اید این مهم است که شما مرتب و منظم به نظر برسید .

برای مثال نکته ای که بسیاری از افراد به آن توجه نمی کنند کفش هاست . برخی افراد با کفش ها خاکی به مصاحبه می روند و یا جلوی کفش را تمیز می کنند اما پشت آن را نه ، در حالی که وقتی شما در حال ترک مصاحبه هستید خاکی بودن کفش ها کاملا مشخص خواهد بود پس از شما خواهش میکنیم حتما به کفش هایتان دقت کنید .

گام ششم : با دقت گوش کنید

گاها پیش می آید هنگامی که فردی را به مصاحبه دعوت می کنند در هنگام مصاحبه فرد مصاحبه کننده به صحبت ها کارجو به درستی گوش نمی دهد و یا مشغول انجام کارهای دیگر خود مثل کار با تلفن همراه یا نوشتن یکسری مطالب روی کاغذ می شود . این کار باعث می شود تا کارجو به این فکر کند که صحبت هایش برایتان بی اهمیت هستند و یا پاسخی را که شما به دنبال آن هستید را به شما نمی دهد همین امر باعث می شود تا شما به درستی نتوانید توانایی و طرز فکر و نگرش افراد را شناسایی کنید .

گام هفتم : چه چیزهایی به مصاحبه ببریم ؟

بهتر است یک دفترچه با خود داشته باشید تا سوالات خود را در آن یادداشت کنید و در موقع لازم از مصاحبه شونده بپرسید و یا برخی از نکات ذکر شده در مصاحبه را بنویسید این کار به شما کمک می کند تا در مصاحبه ها طولانی به راحتی با یک نگاه به دفترچه خود بفهمید که راجب چه موضوعاتی صحبت کرده اید .

اگر برای مصاحبه در حوزه وب یا در حوزه تکنولوژی فردی را برایی مصاحبه دعوت کرده اید می توانید با خود یک لپ تاپ ببرید تا اگر در مورد نمونه کارها و کیفیت کار آن فرد سوالی داشتید ار فرد بخواهید که نمونه ای را به شما نشان دهد .

گام هشتم : این کارها را به هیچ وجه انجام ندهید

همانطور که ذکر شد لطفا آدامس نجوید

در حالی که مشغول خوردن غذا یا تنقلات و نوشیدن قهوه یا نوشابه یا آب هستید به محل مصاحبه نروید

تلفن خود را در حالت سایلنت قرار دهید و لطفا در زمان مصاحبه گوشی خود را چک نکنید این امر حس بی توجهی به صحبت ها مصاحبه شونده را به او القا می کند

مدام ساعتتان را نگاه نکنید زیرا فرد مقابل فکر می کند که تحملتان تمام شده و یا صحبت هایش حوصله سر بر است و وقت شما را تلف می کند

گام نهم : تصویر درستی از خود بسازید

راجب این مساله که می خواهید چه ویژگی بیشتر از سایر ویژگی ها در شما در ذهن مصاحبه شونده باقی بماند تصمیم بگیرید و راجب این موضوع برنامه ریزی کنید برای مثال برخی سازمان ها به شدت بر روی نظم تاکید دارند و یا برخی به شدت مسائل مذهبی برایشان مهم است اگر این ویژگی ها را در خود می بینید طوری ظاهر شوید که آنها بفهمند که روحیات شما مطابق فرهنگ سازمانی آنهاست این بسیار نکته مهمی است پس حتما به آن توجه کنید زیرا شما نمادی از سازمان و شرکت خود در حضور کارجو ها هستید .

گام آخر : نیازتان را بشناسید

حتی اگر برای موقعیت شغلی مورد نظر خود نتوانسته اید فرد درستی را پیدا کنید نامید نشوید . تنها راه حل این است که دوباره نیازهای سازمان را بسنجید و بر اساس آن به دنبال نیرویی با ویژگی ها مورد نیاز سازمان خود باشید زیرا گاها پیش می آید که سازمان ها برای استخدام افراد به آگهی ها شرکت ها دیگر نگاه می کنند و مانند آنها آگهی خود را ثبت می نمایند در حالی که ممکن است به برخی از ویژگی های آن موقعیت شغلی نیازی نداشته باشند همین امر در پیدا کردن فرد مناسب و بررسی رزومه ها شما را با مشکل مواجه خواهد کرد .

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.