مایکروسافت یک شرکت کامپیوتری بینالمللی است که مقر اصلی آن در ردموند واشنگتن قرار دارد. این شرکت که در ۴ آوریل سال ۱۹۷۵ توسط بیل گیتس و پل آلن تأسیس شد؛ در زمینهی تولید، صدور مجوز و فروش نرمافزار و سختافزار کامپیوتر فعالیت میکند.
مایکروسافت شهرت اصلی خود را مدیون سری سیستمعاملهای ویندوز و محصولات نرمافزاری همچون آفیس است. البته محصولات سختافزاری این شرکت مانند کنسول بازی ایکس باکس و سری تبلتها و لپتاپهای سرفیس نیز در تثبیت مایکروسافت در دنیای فناوری نقش بسزایی داشتهاند.
در این مقاله میخواهیم نگاهی به ساختمان شماره ۱۶ و ۱۷ واقع در ردموند واشنگتون که یکی از اصلی ترین دفترهای مرکزی مایکروسافت است بیاندازیم.
ساختمانهای شماره ۱۶ و ۱۷ یکی از بزرگترین دفترهای مرکزی مایکروسافت هستند. نمای زیبای آجر و شیشه استفاده شده در آنها ادای احترامی است به مایکروسافت دهه ۱۹۸۰، وقتی که شرکت در تلاش برای تحقق رویای دیرینه بیل گیتس یعنی آوردن رایانهها به هر خانه بود.
این ساختمانها به تازگی نوسازی شده و طراحی داخلی آنها به طرز شگرفی تغییر کرده است. انجام این طراحیها نه فقط به خاطر جالب یا مدرن نشان دادن محیط، بلکه برای ایجاد محیطی پویا برای کارمندان است تا بتوانند وظایف خود را هرچه بهتر انجام دهند.
در واقع مایکروسافت بهعنوان شرکتی که در تلاش است همه چیز را برای انسانهای این سیاره آسان تر کند بعید است که همین کار را برای کارمندان خودش انجام ندهد.
برای دهه ها ساختمان های ۱۶ و ۱۷ پر بودند از دفاتر خصوصی کارمندان. اما با اجرای طرح جدید، دیوارها برداشته شدهاند و اکثر کارمندان در محلهایی به نام همسایگی به فعالیت و کار میپردازند. آنها همچنین میتوانند برای کارهای جمعی به اتاقهای بزرگ و شیشهای بروند یا زمانی که به خلوت و تمرکز نیاز دارند به محلهای دنجی که برای این کار طراحی شده است مراجعه کنند.
چند ماه پس از اجرای طرح، پروژه همسایگی بین کارمندان بسیار پر طرفدار شد. حجم ایمیلهای رد و بدل شده بسیار کاهش یافت و در عوض کارمندان به صحبت های کوتاه با هم روی آوردند. دیگر بر سر استفاده از اتاقهای ملاقات کش و قوسی اتفاق نمی افتد.
Jochen Liesche مدیر کسب و کار در زمینه پلتفرم داده ها در این باره می گوید:
این ظاهر جدید برای یک مایکروسافت جدید است. من فکر می کنم فضای فیزیکی واقعاً نشان دهنده فرهنگ جاری در این جاست. فضای فیزیکی در واقع نماینده ماموریت و فرهنگ ما در این جا است. مطمئنا کارمندانی که در محیط الهام بخش فعال هستند بسیار بازده بهتری از دیگر کارمندان دارند.
یک قطعه هنری دیجیتالی به نام مکعب در لابی ساختمان ۱۶ نصب شده است. مکعب رنگ خود را به صورت ادواری و با توجه به شرایط تغییر می دهد. یکی از کارکنان این ساختمان به شوخی میگوید: “وقتی رنگ مکعب به بنفش تیره تبدیل می شود، میفهمیم که وقت رفتن به خانه است.
یک راه پله از وسط مکعب به سمت طبقه دوم میرود که در آن از یک حسگر کینکت استفاده شده است تا میزان رفت و آمد را بسنجد. زمانی که تعداد کمی از افراد در راه پله باشند، چند پرنده اطراف مکعب به پرواز در می آید. ولی اگر جمعیت زیادی در رفت و آمد باشند، یک دسته بزرگ از پرندگان در اطراف مکعب پرواز میکنند. مکعب در آزمایشگاه Hive تولید شده است. مکانی در فاصله چند مایلی دفتر مرکزی و با مساحت ۱۱ هزار فوت مربع که تمامی طراحی ها و آزمایشات ساختمانهای جدید در آن انجام می شود.
به اتاق ایکس باکس می رسیم. با قفسه هایی پر از بازی، سکو های استادیومی و دو تلویزیون تخت بسیار بزرگ که آن را به ندرت خالی و یا ساکت می بینید. مانند اتاق بدون فناوری اینجا نیز مکانی است که کارمندان را برای مدتی از فضای کار جدا می کند.
یکی از مدیران در این زمینه می گوید:
گاهی لازم است که بعد از ساعات طولانی کار مداوم کمی از آن فاصله بگیریم. مغز نیاز به استراحت دارد و بعد از آن شما بازدهی خیلی بیشتری خواهید داشت. این محل امکاناتی را برای شما فراهم می کند که می توانید ذهن خود را آزاد کنید. پس برای کمی آزادی و رهایی از کار نیازی نیست تا آخر هفته منتظر بمانید
چند قدمی که از راه پله ها دور می شویم، به یک محل ساکت و پر نور می رسیم که برای گذران وقت یا صرف کمی خوراکی تعبیه شده است. دقیقا در پس یک دیوار قطور با تعداد زیادی طناب تزیینی مواجه می شوید که از سقف آویزان شده اند و در آن از صندلی هایی با پشته بلند قرار گرفته تا بتوان کمی استراحت کرد. یک تاب به شکل سبد نیز از سقف آویزان شده است و فضای کافی برای نشستن با لپ تاپ یا صرف مقداری نوشیدنی بر روی آن وجود دارد.
اینجا مکانی فوق العاده برای صحبت کردن با تلفن به دور از همهمه یا برای خواندن مطلبی یا تفکر بر روی یک ایده ناب است.
واقعا جای شکرش باقی است که در طی سالهای اخیر بسیاری از شرکتهای بزرگ و مطرح داخلی به موضوع فضای کاری اهمیت میدهند و برای کارمندان فضایی راحت و دلنشین را شکل میدهند. گاهی شرکتهای داخلی درباره اینکه ما بودجه کافی نداریم و نمیتوانیم چنین فضاهایی را ایجاد کنیم گلایه میکنند اما گاه با گذاشتن یک دست فنجان و یک سماور در یک گوشه شرکت، یک دستگاه قهوه ساز، یک قفسه کوچک از خوراکیها میشود دلخوشیهای کوچک را برای کارمندان ایجاد کرد. ممنون میشیم نظرات خود را درباره محیطهای کاری جذاب یا آزار دهندهای که تجربه کردهاید با ما به اشتراک بگذارید.